Célunk

Szeretnénk, ha minél több családban mindennapossá válna a mesélés és a mesehallgatás. Hogy miért tartjuk ezt ennyire szívügyünknek, egy személyes történettel magyarázzuk:

 

 

Kedves gyermekkori emlékeink közé tartoznak azok az esték, amikor a szüleink fejből meséltek nekünk. Ilyenkor mindig megkérdezték miről meséljenek, mi pedig adtunk egy keretet a történetnek (pl.  A maciról, aki nem szeretett öltözködni.).

Ezután pedig Anya és Apa fejében megszületett a történet, mi pedig élveztük és csodáltuk őket, hogyan tudnak egy történetet kitalálni.

Nemrég elgondolkoztunk azon, hogy vajon honnan jött a mesék és a meseírás iránt érzett szeretetünk. Próbáltuk előhozni ezzel kapcsolatban a legelső emlékünket. Ekkor jöttünk rá, mennyire meghatározó számunkra, hogy gyermekként nem fordult elő olyan alkalom, amikor esti mese nélkül hajtottuk volna álomra a fejünket. Talán emiatt is érezzük ennyire fontosnak, hogy a lehető legtöbb szülőhöz eljusson a hangunk, és ha lehet, minden családban az esti rutin részévé váljon a közös mesélés.

Hiszen, ha mi mesélünk nekik, akkor arra emlékezni fognak és amikor szülők lesznek, majd ők is mesélnek a gyermekeiknek. Így megy ez hosszú – hosszú évtizedek óta, és ha nem hagyjuk, hogy a mai modern világ kütyüjei kikoptassák ezt a hagyományt, akkor remélhetőleg még a mi dédunokáink is a szüleiktől hallott meséken fognak esténként elaludni. Ehhez csak egy mondatot kell megjegyeznünk: 

“Mesélj neki, hogy majd egyszer ő is mesélhessen!”

Gondolataink a mesék fontosságáról:

Valójában a mese olyan a gyermekek számára, mint a hamuban sült pogácsa, amit a hosszú útra vitt magával a szerencsét próbáló fiú, melyet az édesanyja készített neki. 

 

Hogy miért?

Mert egy elmesélt kedves kis történet ugyanúgy telis-tele van szeretettel, mint ahogy a hamuban sült pogácsa készült.

Az összes mese, amit gyerekként hallgatunk, belekerül egy képzeletbeli tarisznyába (pont úgy, mint a pogácsa) és magunkkal visszük a hosszú útra (élet), ahol szerencsét próbálunk. Hiszen a szüleink által elmesélt történetek formálnak, tanítanak minket, rengeteg rejtett iránymutatást kapunk, amit a hosszú út, vagyis az életünk során, ha szükségünk van rá, akkor elővehetünk a képzeletbeli tarisznyánkból. 

Megtapasztaljuk a világ nehézségeit, olykor elfáradunk vagy elkeseredünk, de a remény mindig bennünk marad, pont úgy, mint amikor a mesehős az útja során  legyőzi az akadályokat és végül elnyeri a jutalmát, vagyis a boldogságot. 

Ezért tartjuk fontosnak, hogy minél többet meséljünk gyermekeinknek, tömjük tele azt a bizonyos tarisznyát, hiszen nem tudhatjuk, hogy a hosszú útja során melyik történet által elültetett kis gondolatból hajt ki egy olyan csíra, aminek segítségével könnyebben veszi majd az akadályokat és igazán boldog életet élhet. 

Ha teheted, mesélj te is minden nap, hiszen a huszonnégy órából csak pár percet jelent, de az élményt egy életen át magával viszi gyermeked.

 " MINICSODA - EGY HELY,  AHOL MINDEN APRÓ ÁLOM VALÓSÁGGÁ VÁLIK! "

” MINICSODA – EGY HELY,  AHOL MINDEN APRÓ ÁLOM
VALÓSÁGGÁ VÁLIK! “