Kedves Olvasó!

Neked szól most ez a pár sor, ha kisgyermekes szülőként olykor úgy érzed, nincs elég energiád egész nap lekötni a gyermekedet. Tudjuk mit érzel azokban a pillanatokban, amikor szerelmetek gyümölcse fel-alá szaladgál, miközben esetleg olyan dolgokat csinál, amivel téged bosszant. Figyelmet szeretne, de valljuk be, kisgyermekes szülőként egész nap otthon lenni nem a legegyszerűbb feladat. Még akkor sem, ha a közösségi média felületein erről nem igazán illik beszélni vagy hangot adni, hiszen nagyon könnyen pálcát törnek a fejünk felett.

 

Neked szól a levél, ha egy hosszú munkanap után fáradtan hazaérsz és semmi másra nem vágynál, mint egy kis csendre és nyugalomra. Ám a bölcsődés/óvodás gyermeked figyelmet szeretne tőled, neked viszont pár perc töltődésre lenne szükséged ahhoz, hogy magad mögött hagyd a munkát és a nap hátralévő részében csak a családra koncentrálj.

Ezekben a pillanatokban a legegyszerűbb megoldásnak tűnik, ha bekapcsoljuk a tévét/a gyermek kezébe adjuk a mobiltelefont/tabletet és hagyjuk, hogy valamivel lekösse magát, hogy egy kis időt nyerjünk magunknak.

Mielőtt ezt megtennéd, kérlek, állj meg egy pillanatra és jusson eszedbe, hogy bár ez a könnyebb út ahhoz, hogy egy kis levegőt vegyél, de ha a gyermekedet nézed, akkor neki ezzel nem feltétlenül teszel jót. 

Napjainkban sajnos az interneten egyre több olyan tartalmat érnek el a gyerekek, ami nem nekik való. Számos szakember hangoztatja, hogy a telefonos játékok és rajzfilmek képi világa nagymértékben megterheli a gyermekek idegrendszerét, felpörögnek tőle, ellenben a mesekönyvek lapozgatása megnyugtatja őket.

Természetesen nem azt gondoljuk, hogy a gyermekeknek egyáltalán nem való a tévé, viszont nem mindegy, hogy milyen életkorban találkozik vele és mikortól válik a mindennapjai részévé. Három éves kor előtt szinte egyáltalán nincs szükségük a gyerekeknek az ilyen fajta ingerre és később is fontos a határok meghúzása.

Kedves Szülő!

Tudjuk, hogy most az az első gondolatod, hogy: “De a mesekönyvhöz én is kellek!” Viszont vannak hangoskönyvek és YouTube csatornák, ahol olyan mesék találhatóak, melyek alatt fix rögzített képet nézhetnek a gyerekek. Ha teheted, akkor a gyermeked érdekeit szem előtt tartva helyezd ezeket előtérbe és közben töltődj fel te is egy kis energiával.

Amennyiben magadra ismertél és szeretnél ezzel kapcsolatban több információt, akkor böngészd weboldalunkat illetve látogass el a Minicsoda Facebook és Instagram oldalára, valamint YouTube csatornánkra.

A Minicsoda küldetése az, hogy a mozgókép nézése és az online játékok helyett minél több gyermek hallgasson mesét.

“A mese az az ábécéskönyv amelyből a gyermek megtanul saját lelkében olvasni.”

/Bruno Bettelheim/

 " MINICSODA - EGY HELY,  AHOL MINDEN APRÓ ÁLOM VALÓSÁGGÁ VÁLIK! "

” MINICSODA – EGY HELY,  AHOL MINDEN APRÓ ÁLOM
VALÓSÁGGÁ VÁLIK! “